Radiografia unui A-HA moment

20.07.2022

De cate ori nu am avut idei si intentii extrem de faine si energizante care mai apoi au pierit ca un fum in vant ?

Daca am reusi sa facem radiografia unui a-ha moment se pare ca ar avea 4 faze, cam asa:

Dilema - e prima etapa care seteaza premisele unui a-ha moment. Hartile/ patter-nurile/ sabloanele noastre de gandire intra in conflict si apare situatia lui "nici-nici" adica ne zicem "daca fac x nu e bine, daca fac y iar nu e bine". Daca am putea sa ii atribuim o expresie faciala aceea ar fi de ingrijorare si framantare.

Reflectarea - e o etapa similara cu meditatia sau cu thinking outside the box. In aceasta faza, daca facem un proces de reflectie ca la carte, e favorizata eliberarea de serotonina si astfel ne apare starea de liniste si desprindere de dilema. Expresia fetei e una de desprindere si deconectare, putem chiar sa o confundam cu privitul in gol.

Iluminare - ei bine acesta e "the a-ha moment". Acum reusim sa creem conexiuni si sa construim "harti mentale" noi. Senzatia pe care o avem e una de alerta, suntem plini de energie si gata de actiune datorita adrenalinei de care avem parte. Fata noastra e brusc luminata si usurata, ca la o revelatie.

Motivare - aceasta e etapa pe care o sarim atunci cand intentiile bune si ideile marete ajung sa fie uitate. Dorinta de actiune vine imediat dupa iluminare insa din pacate are o durata de viata scurta, ca efemeridele :). In lipsa unor actiuni concrete si asumate rapid aceasta motivare se estompeaza si dispare relativ repede. Pe fata noastra s-ar putea vedea nerabdarea si anxietatea asa ca tot ce trebuie sa facem e sa stabilim o actiune (oricat de mica) insa clara si concreta.

Cum arata fata ta acum dupa ce ai citit aceste randuri?

Daca e luminata de o revelatie e momentul sa stabilesti o actiune!

- care e mai exact acel lucru pe care tocmai ai realizat ca doresti sa il faci?

- verifica-ti programul si planurile pe care le ai deja si alege o data pt aceasta actiune noua.

- alege o persoana careia sa ii impartasesti cat mai repede ce ti-ai pus in minte.

- stabileste cum o sa te bucuri de ce ai realizat cand aceasta actiune e gata si alege un obiect pe care il ai la vedere si care sa iti aminteasca de acest lucru.

Surse:

David Rock - Quiet Leadership;

Points of You - The Coaching Game.

Creați un site gratuit!