Despre libertate

18.05.2023

La relatia mea cu libertatea am ajuns sa reflectez incepand cu participarea la un program de formare ca specialist in coaching. Cand am discutat despre cele 4 teme existentiale: timpul, singuratatea, libertatea si sensul, mi-a dat seama cu usurinta care e "a mea". In mod clar libertatea!

In procesul de autocunoastere prin explorarea acestei teme am reusit sa imi explic razvratirea (nu doar cea din adolescenta ci si cea de acum) precum si nevoia constanta de a face lucrurile "altfel"si "ca mine". Am comparat decizii luate conform asteptarilor si normelor altora cu decizii luate "ca mine" si m-am oprit la cum am trait consecintele acelor decizii. Cum a fost atunci cand dupa ce am luat o decizie am dat de greu, nu a mers bine sau s-a dovedit a fi o gresala? Am reluat perioade de frustrare si lupta cu mine si m-am intrebat cum am ajuns sa fiu nelinistita de actiunile pe care chiar eu le-am facut? M-am uitat la relatiile pe care le am, cum ajung sa le formez si sa le intretin. Care e nivelul de apropiere cu care ma simt bine si ce inseamna pentru mine "prea mult"?

Cautand raspunsuri am inteles ca libertatea face casa buna cu asumarea si integritatea. O decizie o data luata e clar libera daca indiferent de consecinte si implicatii, stau in dreptul ei si zic ca am ales-o. O actiune facuta care nu mai poate fi desfacuta, e cu libertate cand pot sa stau langa efectele ei si sa zic ca eu am realizat-o. Ruperea unei relatii e dureroasa, insa poate fi si mai dureros sa mentin acea relatie si sa ma rup de mine si de valorile pe care le am, astfel ca e despre libertate cand mentin relatia cu mine.

O decizie personala luata liber, "ca mine", imi da puterea de a duce tot ceea ce vine dupa acea decizie, chiar si cand sunt lucruri neplacute sau negative. In spatele tuturor deciziilor cu impact in viata mea sunt in mod clar eu, prin urmare doar eu imi pot da sau lua libertatea acestor decizii.

Pentru mine libertatea inseamna sa stiu ce imi doresc, ce am nevoie, ce vreau sa obtin. Sa gasesc resursele ca aceste lucruri sa devina realitate, si sa fac asta impacata.

Libertatea o traiesc atunci cand pot sa ma uit in oglinda faptelor mele, a emotiilor pe care le am, a gandurilor ce imi trec prin cap si sa spun (inclusiv cu voce tare) "asta sunt eu!"

"Esti liber doar cand ai tot ce vrei sa n-ai. Esti liber doar cand n-ai tot ce vrei sa ai. Esti liber." (Ada Milea). E o tema, un talisman, o nevoie? Poate pur si simplu e "ca mine" si atat.


Creați un site gratuit!